To kill a MockingbirdTo Kill A Mockingbird av Harper Lee
The unforgettable novel of a childhood in a sleepy Southern town and the crisis of conscience that rocked it. Compassionate, dramatic, and deeply moving, To Kill A Mockingbird takes readers to the roots of human behavior - to innocence and experience, kindness and cruelty, love and hatred, humor and pathos. This regional story by a young Alabama woman claims universal appeal though Harper Lee always considered her book to be a simple love story. Today it is regarded as a masterpiece of American literature.

Scott är nio år och med hjälp av en nioårings erfarenhet berättar hon för oss om vad som händer. Hon beskriver sin vardag och där med även, utan att veta om det och kanske bättre än vad en vuxen någonsin skulle kunna, vad barndom innebär. Med en uppriktig röst förklarar hon vad som hände henne, Jem, Atticus och de andra ur en fullständigt subjektiv vinkel; oskyldigt just för att hon inte är medveten om det och för ung för att veta annat, vilket följaktligen gör henne till den mest objektiva berättaren som finns. Obefläckad. Tills vidare.
   Boktjuven av Markus Zusak, som jag läste då jag var tretton, och speciellt kapitlet Gula citroner, kommer tillbaka till mig. Naiva och ärliga ögon och barn som bara är barn; jag vet inte vad jag tyckte i studen jag läste boken, men i efterhand saknar jag den. Saknar den, eller det. Det här är den sortens bok som är som en person, mer än en bok. Den har en historia, men den har även något annat - något en saknar efteråt. Aldrig skulle jag vilja läsa enbart sådana böcker, men utan dem hade min verklighet varit mindre. 
  Att begå en synd, det har jag må hända gjort, och än mer därtill har jag näst intill dödat en härmtrast. Föreställningar om världen och mörka, trånga hörn var antagligen även här vad som ledde människor till att sikta med pistolen och skjuta. Ett skott träffade den lilla, svarta runda tiopängaren, själen; några gick hem med fem poäng och andra missade tavlan helt. Även om min härmtrast överlevde, har jag någon som helst rätt att anklaga andra när jag själv trots allt ändå kopplat bort säkringen? Under förutsättningen att jag ger andra rätt av dömma mig, så gör jag det. Och det gör - döm mig. Döm mig om du anser dig ha fog för det. Jag dömmer i alla fall de i den här boken som kammade hem tio poäng på, främst, Tom Robinson bekostad och sedan skickade honom till fängelset (att han dessutom behövde åka till Enfield Prison Farm förbättrar inte situationen). Jag dömmer dem för att de enligt mig gjorde fel, jag tar ställning utifrån vad jag vet och likadant tvingas Scott och (ännu mer) Jem att göra. För att växa upp innebär ställningstaganden och jag skulle säga att om de där efter blir definerade något så när likt som Atticus, deras far, så har han gjort ett bra jobb.
  Sammanfattningsvis tycker jag att detta är en bra bok, även om dess vidspreddhet förvirrar mig något. Den är tidsdlös även om jag skulle önska att den delvis inte var det och det är en bucket book - något som bokintresserade bör läsa för att se vad de själva får ut. Mer specifik beskriving på vem eller när boken passar kan jag inte ge. Trots allt så finns det, utöver härmskrikan, många fåglar i himlen och vilken en tycker är vackrast är väl även det ett ställningstagande.
   

Eggs and Grand dad


Multisteker frigående ägg från The Farm till frukost
och äter medan Grand dad berättar för mig om Fortnum & Masons historia.