Un pique-nique français


•Blandning av gröna bönor {brytbönor, ärtor & bondbönor}
•Ratatouille i glasburk 
•Algröra med grönssaksstavar
•Baguette (glutenfri) med avokado & groddar
 Get- och fårostar från Fromageriet
•Krämiga franska fåryogurtar med bär & nötter

Åh, vad jag älskar picknicks och plockmat med tema! Allt är ekologiskt och det vart en ganska perfekt kombination. Först dem underbara gröna grönsakerna (skulle nästan kunna äta bara dem...), och därefter ratatouille. Den var så klart inte som hemmagjord, men ändå. Sedan följde algröran som var bland det bästa jag åt i Frankrike, men så älskar jag ju alger också... Det enda jag egentligen kände var onödigt för mig var baguetten, men samtidigt är det så franskt och var därför trevligt ändå. Givetvis var avokado och groddar fantastiskt som alltid. 
 
Till efterrätt började jag med underbar fransk krämig fåryoghurt med färska bär och nötter. Det är något speciellt med franska yoghurtar (speciellt dem i glasburk och från Fromagerier!). De är krämigare och bara... Mums! (Min mamma hade en fikon/kanelyoghurt.) Sedan lyxade jag ännu mer med fem sorters får- och getostar och min favorit var - som vanligt - den mögligaste. Nom nom. Underbart! (Och att sitta på en bänk i en lummig liten allé på bland ängar och hagar i solen gjorde det inte sämre direkt...)


 

Paris 2016 - dag 4

 
Dagen jag väntat på så länge har kommit. Vi klär oss och efter ett antal missöden susar vi fram med den franska landsbygden utanför tågfönstret mot den lilla byn Vernon. Det vanliga är att därifrån ta en buss eller taxi, men vi är mer franska än så... 
 
Jag cyklar genom den lilla franska byn och ut på landsbygden med blomma i mitt hår, klänning och rosa träklackar. På mitt styre dinglar en papperskasse med ekologiska delikatesser och runt om mig breder ängar och hagar med böljande kullar ut sig. Det är inte svårt att se var inspirationen till alla vackra tavlor kommit ifrån och väl framme i Giverny parkerar vi våra cyklar och går - med hjälp av mina förköpta biljetter - direkt in. 
 
"Jag går i en tavla", är det enda jag kan tänka för Monet målade uppebart inte bara med färg, utan även med blommor. Rabatterna är inte perfekta, men allt är perfekt genomtänkt med återkommande mönster och det gör det bättre än allt jag tidigare sett. Blommor i alla regnbågens färger omringar den magiskt vackra sjön och jag går fram till kanten. Där blommor hundratals näckrosor precis likt dem på tavlan ovanför min säng. Mörkrosa, ljusrosa, vita, gula. Och jag går på den Japanska bron, förtrollad. 
 
Vi passerar Monets kända eka och kommer sedan in i blomsterträdgården med krassegången. Min mor har alltid odlat krasse i vår balkongkruka och den får mig att känna mig märkligt hemma. Trots att det är så mycket turister på en högsäsongsdag som denna, så märker jag det knappt. Det känns inte jobbigt eller påtryckande - varken smockat eller stressigt. Jag blir så lugn av näckrosorna att inget kan ta mig ur balans. Vi går igenom Monets hus med den gula matsalen och det blå kökskaklet och sedan låser vi upp våra cyklar.
 
Längs en liten bäck cyklar vi och stannar vid en bänk med utsikt över en stor åker för vår picknick. Först ekologiska grönsaker och baguette med avokado och groddar, sedan dessert med ostar från Fromageriet och krämig fransk fåryoghurt med nötter och bär. Från en närliggande hage hörs åsnor och där finns även får och getter. Frankrike blommar. Och jag njuter.
 
Mätta och fyllda av inspiration cyklar vi sedan tillbaka till tågstationen, återlämnar cyklarna på den lilla krogen vi hyrt dem och sätter oss på tåget. Tillbaka i staden åker vi upp till Monmatre, tar linbanan till Sacré-Cœur och promenerar längs gatorna, småtittar i affärer och pratar om dagen. På en liten bakgata till ett torg som ser ut att vara fyllt av turistfällor går vi in på en liten genuin fransk restaurang vid namn Le Poulbot. Vi äter löksoppa till förrätt och jag beställer sjötunga med provencalsk sås och ångade grönsaker medan mamma tar en bouef bourguinon. Löksoppan är underbar och även min sjötunga mycket fin. På väg från restaurangen stannar vi till innan linbanan och tittar på Pariskvällen som breder ut sig nedanför oss. Det är mörkt och tusentals ljus skiner; längre bort står Eiffeltornet. Jag somnar i tankar på näckrosor med en upplevelse jag aldrig kommer glömma.

Paris 2016 - dag 3


 
Jag startar åter igen dagen med att yoga i vardagsrummet. Sedan köper vi med oss frukost från Bio c' Bon och Wild and the Moon och promenerar till en närliggande park där vi slår oss ner på en bänk. Fransk fåryogurt med nötmüsli, grönsaksjuice, matcha latte och alg-guacamole med fröknäcke. Jag äter och njuter medan jag läser i min bok. Mamma har köpt en nygjord baguette och det går förbi människor i fabulösa kläder. Som vanligt.

Ända sedan jag var liten har jag drömt om att en dag shoppa lyxiga underkläder i Paris. Det har alltid känts så exklusivt, något att verkligen unna mig själv. Så efter att dagen innan ha kikat i olika affärer skrider jag nu till verket. Hela förmiddagen och mer därtill spenderas i lyxiga små  butiker, en del dyra och andra ännu dyrare. Några har ringklocka och låst dörr, några har plagg med en nolla för mycket. På ett Rosstiserie köper vi en fransk grillad kyckling till lunch (som jag äter sittandes på en trottoarkant med mina påsar omkring mig) och på ett kafé beställer jag sedan sauterade grönsaker och mamma en quiche. Efter att ha vilat där ett tag känner vi oss åter laddade och i mina turkosa klackar med matchande kuvertväska fortsätter jag genom Paris butiker. 
 
Givetvis prövar jag betydligt mer än jag köper och hela tiden assisteras jag av fransyskor. Vid en punkt säger jag att jag nog inte kan spendera så här mycket, men då säger mamma att jag lika gärna kan gå i konkurs med flaggan i topp. Slutligen, avslutar jag med att köpa min master piece på Aubade och kvinnan bakom disken (som jag nästintill hunnit bli vän med vid det här laget då vi pratat så mycket och som håller affären öppen extra länge för mig), viker omsorgsfullt in mina utvalda i silkespapper som hon lägger i en sidenpåse. Jag ler när jag går därifrån.

Dagen avslutas med ett besök på L'Escargot. Vita dukar, guldiga sniglar. En välklädd man dukar fram snigeltänger och kommer snart in med varsin escargot-tallrik med sex sniglar fyllda på tre olika sätt: klassiska persilja-vitlök, spännande curry och lyxiga tryffel. Vi instrueras i vilken ordning vi bör äta dem för bästa smakupplevelse och vi njuter. Till beställs kronärtskocka med rostade valnötter dekorerad med blommor. 
 
Jag äter tryffelfyllda sniglar med lyxiga underklädespåsar ståendes vid mina fötter. Três Paris. 
 

“Whoever said money doesn't buy happiness didn't know where to shop."