Jordnära val

 
Dagarna går fort, som om någon bläddrade i en almenacka. I veckan kom min specialmåttsbeställda pallkrage (120x50), och den fick mig att snabbt cykla iväg till Blomsterlandet för att börja bärga hem jordsäckar på pakethållaren.

Stark vind, rosiga kinder i kall luft och lysande ögon.

Blomsterlandet är en bit bort och en fyrtio liters jordsäck är inte tänkt att transporteras på pakethållaren, men jag har inte någon jag kan fråga om hjälp här och jag blev så ivrig... (Hur härligt är det inte att vi har förmågan att vilja?!)
 
När jag kom tillbaka till Blomsterlandet för min andra säck, så började jag pratade med en kvinna i kassakön och det slutade med att hon så vänligt erbjöd sig att skjutsa hem dem resterande fem säckarna åt mig - otroligt fint gjort! 
 
Jord är för övrigt en spännande fråga. Eftersom vi lever i en tid då köpta grönsaker (och frukt!) inte innehåller tillnärmelsevis så mycket vitaminer som tidigare i historien vilket vi luras att tro, så är det viktigt att tänka på att skapa en mineralrik jord. Överkonsumeringen har lett till att konventionella odlingar görs på urarmade jordar med lite näring, och då växten får mindre mineraler bildar den givetvis också mindre vitaminer. Mycket jord som säljs idag är även den besprutad, vilket gör att människor som då brukar den och tänker att de så fint äter ekologisk för att de inte själva besprutat grönsaken får i sig massa kemikalier ändå. Jag köpte Weibulls Ekologiska Grönsaksjord som jag hoppas är bra. Den ska innehålla torv, lera, kalk, KRAV-märkt hönsgödsel och mineraler. 

Jag njöt av att ha händerna i jorden och bara gräva runt medan den fuktiga doften spred sig. Har beställt fröer på Impecta (de har ju dubblat sitt ekologiska sortiment i år!), och känner mig alldeles varm i kroppen av tanken på att jag snart får göra en egen höstsådd! När jag haft min tenta ska jag ge mig ut på second hand-jakt efter fler skedar att märka med växtnamn, och fram tills dess får jag sitta och skissa på planer i min anteckningsbok...

Hösten är bra för att drömma.

Oktoberfest


I torsdags var studentföreningen WESTs årliga Oktoberfest nere på Harrys bar. Bordsplacering med tyska lagnamn (jag ville vara i Sauerkraut), WESTs dricklåtar, en tysk oktobertallrik (där enbart pommes frittesen verkade uppskattas på), dans och fina (samt mindre fina) oktoberfestkläder. Jag hade trevligt - främst för att jag älskar att klä upp mig - och var till och med kvar till klockan tolv, vilket är ganska galet om en känner mig. För övrigt vet jag inte om det heter "dricklåtar", men jag syftar i alla fall på låtar i stil med "hej tomtegubbar", fast i WEST-versioner. Att bro på "hej tomtegubbar", så tänker jag för mycket på jul för vad som är okej, med tanke på att det bara är mitten av oktober... Oavsett var dricklåtarna roliga, även om jag är nykterist, och faktiskt så kan ju jag sjunga smoothielåtar, hur galet är inte det? Auf weidersehen!


All cred till Simon Lautrup för bilderna. Särskilt nummer två uppifrån.

Kall temperatur, varmt hjärta

Dagarna springer över himlen likt moln då det blåser. Halvvägs genom oktober och temperaturen har droppat - snart måste jag ställa mig på tå på en stol för att ta ner täcket från överskåpet i hallen och stoppa det i påslakanet.  
 
När jag öppnar uteplatsdörren hör jag hur det blåser kallt; träden susar och jag kurar upp mig i soffan med tända bivaxljus och en kopp ayurvediskt kryddad varm kokosmjölk. Tänker. Det är mycket som händer nu. 
 
De senaste dagarna har tomatplantan frusit och trumpet protesterat genom att bara ge mig några små kalla tomater och blänga på mig från uteplatsen så fort jag kikat ut genom fönstret. Inom dem närmsta två veckorna har jag två stora grupparbeten som ska redovisas och lämnas in, en kursavslutande tenta och en omfattande litterturstudie, så jag pluggar mest hela tiden, men i söndags unnade jag mig dock en liten paus för att åka till Träslövs Trädgård. Cyklade genom ösregnet och blev så blöt att jag knappt fick av mig de strumpbyxorna när jag kom tillbaka. Höstiga löv överallt och kalla fingrar. Naturen är verkligen vacker nu. En liten påse Up Pink (rosa tulpanlökar) följde med mig tillbaka på pakethållaren och de ska sättas i tomatkrukan för att komma upp i vår.

Tempot har saktat ner (även om skolan inte gör det), och jag njuter av årstiden. Ibland kan jag sitta och titta ut genom fönstret på regnet och bli alledels överväldigad. Det finns så mycket vackert, ta vara på det.