Christmas treats: Next level

 
♥ Pepparkakor med lingonröra på kokosyoghurt
♥ Två sorters aktiverade biscottis: saffran - chai
♥ Kallbryggd glögg med långsam-rostade mandlar & pinjenöter (alkhol- och koffeinfri)
♥ Grönkålsschips
♥ Grönsakskaka med nötter 
♥ Saffransmandlar & chaipekannötter
 
Glutenfritt, sockerfritt, laktosfritt och välsignat gott - den här julen tog jag julfikan till en ny nivå! Sockerfria pepparkakor har jag gjort i tre år, men inte tidigare glutenfria och dessa var en hit! Och för att inte nämna glaseringen! Nu missade jag att få med mina yogapepparkaksformar till Stockholm bortsett från den i lotus asana (korslagda ben), men ser ni hur söta de är?! Oftast tycker jag att de flesta yogaformar är så stora, men dessa är perfekta! Dessutom är att bre på lingonröra på oglaserade peppisar alltid drömmigt (OBS: den är egentligen rosa-röd, men på fotot hann bären inte smälta tillräckligt). 

Även sockerfria biscottis har jag ägnat mig åt i tre år, men aldrig aktiverade! Så spännande att jag blir alldeles exalterad! Första året gjorde jag bara saffran och föregående jul saffran och hasselnöt-apelsin, men jag hade aldrig prövat chai-pekan! Improviserade och det vart underbart! Till en kopp julkryddad kokosmjölk, mmm...
 
Glögg har jag hållt på med i åratal, men aldrig tidigare kallbryggd så det var trevligt. Brygger den på äppeljuice, druvjuice, rooibos-chai och olika mortlade kryddor samt kanel- och (i år: balinesisk-) vaniljstång (allt eko, annars går det snett). Dessutom är konceptet att ha i nötter toppen eftersom det är så mycket socker i så allt är välsignat.
 
Grönkålchips - need I say more? Har verkligen ätit en stor skål varje dag unde julen, haha!
 
Det här med grönsakskakan är också roligt. Varje jul sedan jag var liten då min farmor varit med har hon kommit med en klassisk fruktkaka med nötter som alla anser är den bästa fruktkakan på jorden (jag missbrukade själv denna väldigt intensivt under 2012). Därför har jag upplevt det som lite trist när alla andra mumsar och jag tittar på eftersom jag varken äter gluten, socker, smör och (oftast) även frukt. Att något känns trist är dock inget jag vill, så under hösten experimenterade jag fram en grönsakskaka med nötter! Durra, havregryn, ägg, chiafrön, kärlek, mandelmjöl, anti-inflammatoriska kryddor, nötter och så pumpa, rödbeta, morot och lingon! Den smulade lite och höll inte ihop optimalt, men vad gör väl det när jag har evigheter på mig att utveckla den vidare. Dock blev den på gränsen till för söt med alla rotsaker, så eventuellt måste jag se över det men det är small potatoes (eller som jag säger "small roots"). 
 
Saffransnötter snöade jag in på för något drygt år sedan och det är en sådan topping jag gör året runt, men bara ibland eftersom det är välsignat gott men obehagligt dyrt. Chainötter var dock ett nytt påfund och de blev fantastiska! Önskar jag hade några pekanisar nu...
 
Så summan av kardemumman (verkligen passande uttryck i detta sammanhang!): jag har uppgraderat mig själv på gottebordsfronten och haft ett par välsignade advents- och mellandagsfikor. Det var verkligen en välsignad jul. Har dessutom peppisar och biscottis kvar, så länge leve vinterfika!
 
P.S. Om du är fundersam över bruket av ordet "välsignad" i denna text så bör du se över ditt liv och vad du egentigen ägnar dig åt på julen.

Så vackert...Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: