Julklappar 2018

 
Mönstrade byxor {ekologisk bomull och modal} från Calida - Mormor
Almanacka 2019 - Nisse
Vitamix A2500i {en tredjedel*} - M & P
Två till handdukar {mulled grape} från Lexington - Moltas
Sushipinnar från Tokyo - Julstrumpan
Yogaköket av Malin Mendel - Mormor
The Yoga Sutras of Patanjali tolkad av Sri Swami Satchidananda - Farmor
Bhagavad Gita av Martin - Farmor
Presentkort på ballerinaskor i vår - Farmor
Presentkort på glöggmuggar - Mormor

Årets julklapps- och konsumtionsinlägg kommer här. Sent som vanligt, men det här året har jag lite dispans eftersom jag firade jul med familjen först när jag kom hem. För att vara extra bökig så börjar jag nedifrån på listan ovan! 
 
Muggar som går att använda till både glögg och annat är något jag haft i åtanke i flera år, men dels så är jag superkräsen och dels så kostar en uppsättning muggar en del. Nu fick jag i alla fall ett presentkort från mormor och förhoppningsvis har jag muggar till nästa jul - mys! Eftersom jag kommer köpa av en drejare så är det ett hantverk och en process jag har insyn i, vilket är hållbart och tryggt. 
 
I nuläget roterar jag mellan några få par skor - sneakers av ananasblad och hampa, flippflopp av gummiträ, gummistövlar, boots från ettan på Gymnasiet och min mammas gamla vinterskor. Jag har även ett par springskor och klackskor från grundskolan som kommer på någon gång per år, men i det stora hela så har jag ett par sommarskor, ett par mittimellanskor, ett par regnskor, ett lånat par vinterskor och ett lite festligare par vid höst/vinter - det vill säga ingen jättevariation. Jag vet ännu inte vad jag ska köpa för ballerina, men eftersom jag tidigare var en ballerina-junkie och hade ljusrosa lackisar, bruna mocca, svart med rosett, blåa italienska och så vidare (jisses), så ska ett tryggt par bli bra. Får se vad jag hittar! 
 
Böckerna är sådana jag kommer läsa resten av livet, så det är väldigt hållbart. Sushipinnarna köpte jag i en liten butik i Asakusa (Tokyo) och lyckades trots alla synonymer jag kan inte få svar på vilket träslag det var, men de är i alla fall handmålade och inte från en industri. Handdukarna är i en serie jag samlat på och jag är väl medveten om att Lexingtons handdukar inte är certifierat ekologiska. Däremot så är det väldigt hög kvalitet och Lexington har ett utvecklat hållbarhetsarbete på flera områden, så efter att ha läst om deras policys och vidare känns det relativt okej ändå. 
 
Vitamixen! Den galnaste presenten! Som jag små-drömt om den! I år! Inte så att jag känt att livet går under utan en, men om en är mat- och hälsointresserad så är den ju (möjligen tillsammans med en slow juicer eller råsaftcentrifug) det bästa en kan ha. Mina föräldrar betalade en tredjedel och jag hade tidigare sparat ihop till resten. Den är nu mitt nya barn och används till ALLT! Och ska användas länge och till många! Skänka mycket hälsa och glädje. Mycket hållbart.
 
Sjätte almanackan och de som känner mig vet att det är en av måstena i min ryggsäck - bäst på alla sätt! (Dessutom är digital bantning bra!) Byxorna från mormor står för den årliga julklappspyjamasen - något som är ett måste från hennes sida (har för några år sedan försökt avstyra det, men då blir hon bara ledsen). Eftersom jag fick en så fin annan present från henne så sa jag att jag redan hade linnen till, och köpte dessa fina med djur och blad. Givetvis ekologiska!
 
 
Eftersom jag har rest, varit borta från mitt pysselförråd och dessutom inte direkt har mycket på kontot efter allt resande, så blev det inte så många klappar i år - men några. 
 
Till min pappa gav jag en tygkasse att bära matvaror i. Varje gång min mamma ber honom handla något på hemvägen kommer han hem med en plastkasse och det gör mig bekymrad inombords, så nu tog jag äntligen tag i det! Ekologisk stark canvas-bomull med praktisk fyrkantig botten samt fyra innerfickor, och den går att vika ihop så att den får plats i hans datorväska! Motivet är från The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (min pappas favoritbok): blå botten med gulröda bokstäver likt ett bokomslag som stavar

DON'T PANIC
The Hitchhiker's Guide to the Grocery Store

Med ett band högst upp som säger: "Limited Edition - only 42 copies" och planeten med en lift-tumme i högra nedre hörnet runt vilket det står "Free towel inside". Jag är väldigt nöjd med mig själv för att ha kommit på det här, så måtte det nu bli ändring! (Om ni inte förstår dessa referenser, så läs boken (minst första) - ni kommer inte att ångra er!) I kassen låg dessutom en blå T-shirt från Bali i ekologisk bomull färgad med naturfärger och ståtandes med en bröstficka i ett vackert kinesiskt tyg föreställande en drake som jag valde ut när jag var där. Pappa har dåligt med T-shirtar, så jag hoppas den blir bra. (Det hela var inslaget i papper och återvunna tygsnören de skickade med från Bali (lite skrynkligt efter x månader, haha).)
 
Till Luxxie - som bojkottar julklappar och som jag bestämt med att vi inte skulle byta julklappar - gav jag en te-sil och ett kompisarmand (vi sa bara att vi inte skulle byta, aldrig att jag inte kunde ge ändå, hehe). Hon hade ingen te-sil i sitt bagage (inte alls lika utrustad som jag, haha), och en dag i senvintern i september (Aussie time - yes!) såg vi en annons om gummi-elefant-te-silar (bindestreckade jag det rätt nu?) och sa båda att de ju var väldigt söta. Eftersom vi båda undviker plast så var det dock inget vi ens spann vidare på, men jag hade kvar det i tanken. Då jag bestämde mig för att ge henne en te-sil så köpte jag enbart en te-boll med metall-kedja på vilken jag fäste några gula pärlor och ett elefant-hänge som jag köpt åt henne på Bali (planering, gott golk!). Dessutom såg jag till att ge en lite större boll som även rymmer lite frukt så att hon kan infusera vattnet nu på sommaren också. Armband är i silver med enkel design, en platta med en stämplad stjärna och vid spännet en aqua marine och en liten bricka med ett L. Aqua marine är fiskarnas födelsesten, stjärnan något jag symboliserar henne med och L:et obviously för Lux (eller Lisa - både fungerar). Jag har ett likadant med en sol och ett J, och vi satte på oss de tillsammans med Amber (som också fick ett med en måne) under fullmåne-natten i december. Det var fint tyckte jag. Och att dömma av att Luxxie grät (möjligen också på grund av texten jag skrivit till klappen) och repeterade "thank you" många gånger, så tror jag det var okej att jag gav henne en julklapp trots att jag inte fick. :) (Inslaget i ett gammalt rött örngott med snören jag sparat under mina månader i Melb.)

Amber fick som sagt ett armband, samt två tekoppar i glas i en serie hon redan hade två, men som slutat säljas. Eftersom jag är en Google Guru så hittade jag två som fanns kvar på ett varuhus i England och fick dem att skicka dem till mig. Tilläggsinformation är att Amber är besatt av te, hennes köksfönster fullt med glasburkar med olika örter och hennes första fråga då en kommer hem till henne: "How are you today? What do you need?", och så brygger hon te åt en baserat på det. Hon grät hon också (goals). (Inslaget i en gammal mönstrad skokartong som jag målat på.)
 
Mamma fick en kombinerad jul-och födelsedagspresent. Ett paket inslaget i brunt papper med handmålade stämplar a la "AIR MAIL" "To - From" osv och rödvita snören - som ett postpaket! Det innehöll en låda med presenter från de olika länderna jag besökt. Naturlig underbart doftande mango-kroppskräm från min favoritbutik på Bali, en vacker sjal vävd av kvinnor i norra Vietnams berg (köptes av en av kvinnorna), ett litet armband med elefant-hänge från Kambodja från en NGO som heter Bamboo där arbetarna har bra villkor och materialen är lokala och natuliga, chai-te från Indien och den mest förtrollande doftljuset "French Lavender" i ekologiskt sojavax i återvunnen glasburk från det bästa ljusmärket Freedom Candles. Ovanpå alltsammans låg en tygkasse likt pappas, men med en handmålad Pusheen-katt. Som blir uppenbart efter några meddelanden med mig så älskar jag Pusheen och desamma gör min mamma, så hon blev väldigt glad (se story på instagram) och går nu runt med den hela tiden och säger "det är pushenn!". 

Det är så roligt med presenter till andra! Verkligen en av de mysigaste sakerna som finns! Att tänka ut något riktigt bra som är hållbart och som människan verkligen uppskattar, som reflekterar att en känner den. Skoj skoj! Och att pyssla slå in dem! Längtar tills någon fyller år!
 
Hoppas ni också gav och fick kärleksfyllda presenter! 
Kram Johanna

(null)
(null)