Jul utan lov

(null)(null)(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)

Med mina julkalenderluckor blev det lite uppdatering om vad jag egentligen gjorde och det kanske var bra för annat hade jag inte hunnit. Efter december 2013 bestämde jag mig för att inte stressa en till december, men nu blev det så i alla fall. Jag fick aldrig något jullov i år och visserligen så jobbade jag 75% på en leksaksaffär i Stockholm (i juletider) och pluggade samtidigt 100% nere i Varberg och pendlade emellan, samt var uppe på kvällen/natten och lagade julmat, gjorde en sextiosidig scrapbook till min mammas sextioårsdag (som tog över 60h sammanlagt), yogade på morgnarna (vilket var det enda som höll mig stabil - det var när jag inte gick dit på några dagar [och då jag bara yogade lite själv hemma] som ryggen låste sig), plus att jag planerade Afrika-resan, var djurvakt och sprang mellan diverse människor pga knäproblem, fotproblem och tarmfloreproblem MEN: det nog mer psykiska mekanismer som stressade mig, än de åttaganden jag gjort. Hur som helst är det nya tider nu och jag har lärt mig min läxa. Stressa inte. Så allihopa: stressa inte. För att citera min granne Hilda "det är sjukt ovärt att springa in i väggen." Namaste, Johanna.

Julklappar 2017

 
Lavendelfärgad eko yogamatta {Jade, Harmony} - mig själv
Silverarmband Svensk Sommar från Sandberg - M & P
Brungröna byxor i eko bomull från NK - Mormor
Mönstrade rödvita byxor i eko bomull från Calida - Mamma
Brun klänning med drömfångare i eko bomull - Farmor
Kinastudien av T. C. Campbell & T. M. Campbell - M & P
Barn av sin stad av Per Anders Fogelström - Jonte, Jenny & Ludde
Hjärnstark av Anders Hansen - Jonte, Jenny & Ludde
The remains of the day av Kazuo Ishiguro - Farmor
Det vilda köket av Lusen Sundgren & Rune Kalf Hansen - Jonte, Jenny & Ludde
Swing time av Zadie Smith - Mormor
Svarta strumbyxor (eko) av gamla fisknät från Swedish Stockings - julstrumpan
Svarta leggins (eko) av gamla fisknät från Swedish Stockings - mig själv
Ljusgrön teburk - Mormor
Rostfri tvålpump - Mormor
 
Bokashi-hink - Farmor
Bambuskärbräda - Nisse (Luciapresent)

Så här såg julklapparna som jag fick ut i år (bokashi-hinken och skärbrädan kom dock inte med på bilden eftersom de redan tranpsporterats hem till Varberg när jag fotade). Jag behöver väl knappast skriva att jag är jätteglad för allt? Nu är ju inte saker allt, men det är givetvis rimligt att bli glad ändå. Yogamattan gav jag mig själv redan i början av december (det är mycket viktigt att ge sig själv presenter!) eftersom min gamla Jade gett upp efter tre år. Sandbergsarmbandet är i samma serie som ringen jag fick när jag fyllde 18 och örhängen från förra julen och som jag tycker mycket om för deras semiotiska värde. Båda paren byxor är jag jätteglad för eftersom jag enbart handlar ekologiska eller second hand kläder och det inte är lika lätt att hitta snygga kläder då utbudet är mindre - underbart sköna är båda också! (Klänningen har jag inte invigt än, men även den känns fin.) Kinastudien vet jag inte varför jag inte läst än, så det är väl hög tid eftersom jag ofta refererar till den (även om den såklart har några år på nacken). De två litterära böckerna var inget jag önskat mig, men Farmor brukar välja ut en bok och hon är väldigt stabil när det gäller bra böcker, och likadant gäller boken från mormor (som köps via ombudet mamma på tips från en kvinna på Akademibokhandeln som tipsat om böcker sedan jag gick i mellanstadiet), så båda de ska bli kul att läsa. Av Jonte, Jenny och Ludde fick jag egentligen en kokbok, men då den inte stämde överens med min kosthållning så lämnade jag tillbaka den och på grund av galen mellandagsrea så fick jag då istället de tre andra böckerna som jag önskat mig - toppenbra! Strumpbyxor är alltid bra, och eftersom det är bättre för miljön att beställa flera par samtidigt på grund av frakt och mina leggings är så väldigt (VÄLDIGT) håliga, så gav jag mig själv ett par leggins i samband med strumpbyxorna. Teburken hade mormor agerat på egen hand med (som tyvärr innehöll te jag inte dricker, men som var en väldigt gullig tanke!), och likaså tvålpumpen. Egentligen fick jag en annan tvålflaska, men eftersom min fina mormor inte riktigt förstår mitt val med att inte använda onaturliga produkter så kunde jag byta den och det roliga var att jag faktiskt önskat mig en tvålpump (eftersom jag ju gör tvål själv) utan att hon visste om det, så det blev jättebra! Bokashi-hinken ser jag mycket fram emot att använda, och det känns skönt att ha en stor skärbräda igen eftersom det var ett produktionsfel på min förra. Helt enkelt, som jag sa, så är jag jätteglad över mina julklappar och allt kommer definitivt att komma till användning! 
 
(null)
 
Årests favoritjulklapp vet jag inte riktigt vilken det är. Jag gav mamma en yogamattsväska vars tyg jag målat på och som innehöll en lavendelpåse och eget kokos-mandelsmör, pappa fick pengar till haven och mormor en amigurumi-uggla och en lavendelpåse. Jag tror dock nog ändå att Farmors julklapp var den bästa; hon fick ett pack med en egen burk av min hemmagjorda "Fantastisk frömix" (som jag bjöd på när hon hälsade på i Varberg), och en lavendelpåse. Lavendelpåsarna var lite av årets paket från min sida - jag plockade lavendel i somras och torkade under hösten. Sedan la jag in i små innerpåsar och sydde sedan ihop linnetyg till påsar som jag broderade lavendelkvistar på i början av decemeber och tvinnade band till. Jag tror att det var ganska uppskattat. Slutligen så fick Farmor också (av både mig och mina föräldrar, men jag var ansvarig) Food Pharmacys kokbok, Blomsteräng från Klong (vasen som jag också har) och en litterär bok. Eftersom jag såg lavendelpåsen i hennes resväska bland kläderna och hon ringt och frågade om recept i boken flera gånger, samt meddelade att frömixen var slut och att hon behövde recept så tror jag att det hela blev mycket bra där. 
 
Jag fick slå in paketen alldeles för snabbt och rimma ännu snabbare, men det var okej eftersom jag hade så mycket att göra. Ska dock skärpa mig och inte nalla på min julpysseltid nästa gång. Hur som helst så är jag nöjd med alla julklappar, både de jag fick och de jag gav! Namaste, Johanna.
 
(null)
Farmors julklapp (oklart tema) - mammas julklapp (yogatema).

Julafton 2017

Julen kom och gick. Jag hann aldrig bli beredd eller komma i julstämning eftersom jag avslutade mina tio-timmar-en-massa-dagar-i-rad med att jobba till klockan 22 den 23, men jag gjorde så gott jag kunde. Farmor, Jonte (min farbror), Jenny (hans sambo) och Ludwig (min lillkusin på fem år) hade anlänt kvällen innan, så när jag kom hem trött vid elvatiden klädde jag och Ludde det sista av granen. Det var en ganska fet och märklig gran vi hade i år (och dessutom var inte pyntet något vidare), men jag tycker om att fira träd så det var okej ändå. Efter att kvällen innan ha berättat för Ludde om att tomten lämnar något i en julstrumpa ifall att en varit snäll, och att det kan hjälpa att lägga ut lite mat till honom och Rudolf så gjorde vi det. En morot till Rudolf och ett äpple samt ett glas coca cola till tomten. Colan var Luddes idé då han sett på reklamen att tomten gillar cola (min insida grät över detta) och för att Ludde själv nästan bara dricker cola (min insida gråter ännu mer). Äpplet var dock också Luddes val då jag frågade honom vilken hans favoritfrukt var och han svarade "Äpple! Det kan vi ge till tomten också!" Efter detta knöt jag mig ögonaböj och försökte ladda inför den stora dagen.

(null)

Efter att ha smugit upp före alla andra och yogat vid granen så möttes jag och Ludde av något mystiskt. Jag hade fått ett paket i min julstrumpa (ett par strumpbyxor från Swedish Stockings), och ett paket till Jonte låg i Luddes. Förstå förvirringen när Ludde öppnade och fann en svart plånbok (Jenny hämtade en transformers-figur i källaren istället). Dessutom hade varken tomten eller Rudolf ätit av våra delikatesser så allt var mycket förvirrat. Efter att ha tagit kontroll över situationen och högljutt, med menande ögonkast åt alla de vuxna i sällskapet som varit uppe sist, förklarat att tomten måste varit förvirrad och att Nissen (han har ju en Nisse i varje hus som rapporterar åt honom) säkert kommer att berätta och då kommer tomten tillbaka. Vi satte oss till bords och åt frukost allihopa och mycket riktigt - efter frukost var moroten gnagd på, äpplet tuggat och colan lite drucken av. Detta tyckte Ludde var ännu mer mystiskt, för hur kunde släden landa utanför fönstret under frukosten utan att vi märkte?! Magi!


Jag slog in paket, rimmade och tog sedan en promenad i skogen själv för att sortera tankarna. Ludde och jag var även över en sväng hos Flarpis och Geff innan Moster Anna och mina kusiner Amanda och Klara kom vid dryga halv tre.

 
Givetvis såg vi Kalle och julfikade. Glögg med russin och skållade pinje och mandlar, pepparkakor med stiltonost och lingonröra på kesella, olika tryfflar (vit choklad, apelsin etc) av Manda och Klara, saffransbiscotti av mamma, Farmors fruktkaka och saffransbullar. Jag drack min hembryggda glögg med aktiverade mandlar och pinje, och åt pepparkakor med min egna mögelost på cashewnötter och lingonröra på kokosyoghurt, en aktiverad saffransbiscotti och en chai-pekan, pepparkakstryfflar (på kikärtor) och grönkålschips av Albus. (Ingen tog ett foto så mästerverken ovan är skärmdumpar av en video.) Vi sjöng med i alla sånger, rabblade repliker och hade det trevligt. Sedan blev det julmatsfix och jag masserade Albus med avokado medan alla sprang runt.

 

 

I väntan på tomten - Knähund på riktigt (han blir lite orolig vid jul).

Tomten kom vid sex och Ludde coolade nästan vippen av förtjusning då han konstaterade att han fick flest klappar av tomten (som han rev upp innan någon annan ens fått en...).

 

Tomten som immat igen - jag som läser rim i min nya julklänning som jag hittade second hand.

 


Middagen serverades och som vanligt så hade jag mitt eget julbord på sidan. Vi - eller de flesta av oss... - satte länge och hann hämta mer tre gånger innan det blev Karl-Bertil. Lika bra som alltid var det! Sedan blev det en mycket hastig och lustig julklappsutdelning innan kussarna och Moster Anna kände att de behövde gå. 

 

Vi kvarvarande - eller i alla fall jag, Ludde, Farmor och mina päron - satte oss för att se Svensson Svensson och för en gångs skull så somnade Ludde så sött innan mig.

 

 

  Jag drack te på saffran och vi satt och småpratade innan jag drog mig tillbaka. Trots min julstämningsbrist så var Julafton fin och jag är glad att ha firat en gång med Ludde också. Hoppas ni också kan se det fina i er jul. Namaste, Johanna

P.S. Till Rebecka som kommenterar - om du lämnar din mejl så får du notiser om när jag svarat! :)