Sydafrika dag 9 - Knysna

 
Efter all jordning på Robburg dagen innan så vaknar jag tidigare än mitt alarm och bestämmer mig för att gå upp. Packar ihop allting och går sedan till frukosten där jag plockar ihop lite ananas och banan och ber dem lägga undan till senare. Sitter sedan ett tag i lobbyn innan jag går till Lotus Yoga Studio som enligt Google Maps ska ligga en gata bort. Det gör den inte. Jag hamnar istället på skolgården till en grundskola och känner mig relativt förvirrad fram tills att en städare hjälper mig och följer mig ytterligare två gator bort.

En härlig kvinna vid namn Kama leder klassen – en lugnare vinyasa - och jag tycker hon ser ut att inte vara speciellt mycket äldre än mig, men hon hade flera barn i mellanstadiet så jag omvärderar efter ett tag (men så var hon ju en yogi = vegan, så det förklarar saken). Vi är tre stycken och studion är fin med ett litet altare och en vackert målad vägg, men med halvdant golv. Tydligen så brukar de vara fler, men det är första dagen på höstschemat efter ”the holidays” (det är ju sommar här nu – skolan började veckan innan), och därför är vissa ännu inte tillbaka. Klassen är lugnare än vad jag hoppats på, men jag accepterar det och bemöter den som den är.

Efter yogan går jag tillbaka och passerar skolan som alla elever då är på väg in i. Nästan alla är barfota (de hade haft rast eller idrott tror jag) och två söta tjejer utbrister att ”you look very pretty!” när de ser mig – så gulligt! I lobbyn så möter jag mina föräldrar som ätit frukost och packat bilen medan jag varit borta. Kilar upp till köket och hämtar min frukt och vi sedan åker vi till Rawganic – en hälsokostinspirerad butik (men som sålde djurprodukter – skumt!), där jag hört att de ska ha kokosyoghurt. Butiken är fin, men tyvärr visar det sig att yoghurten är sötad (varför?!), så det blir inget av det och kvinnan som har den är dessutom väldigt oengagerad – tråkigt! Jag köper i alla fall fröknäcke och ett paket pekannötssmör som jag äter på min frukt i bilen medan vi påbörjar vår långtur mot Stellenbosch.

Vi stannar ganska snart i Wilderness i Organic Village där mina föräldrar köper kaffe från ett rosteri och jag en [blaskig och dyr] bärsmoothie med mandelmjölk och jordnötssmör från en restaurang vid namn Zucchini restaurant (som till min besvikelse inte sålde zucchini?!). Vi åker sedan vidare och överväger nästan att stanna eftersom Wilderness är så vackert och det var något vi ursprungligen funderat på, men bestämmer oss för att fortsätta.

Jag sover i kanske två timmar och vaknar då vi stannar för lunch i Swellendam. Mina föräldrar äter hamburgare och jag får lite zucchini med svamp. Är dock fortfarande mätt efter fröknäcket och pekan- och jordnötsnötssmören så det gör inget. 

-- // Här tar av något anledning min dagbok en paus till dag 11, men det var i alla fall inte vidare mycket som hände dag 9 eftersom det var en form av mellanresdag. Vi kom fram till vårt nya airbnb i Stellenbosch och åt middag hemma innan vi somnade. --//

Jag ber i övrigt om ursäkt för den risiga kvaliten på bilderna, vädret ville inte.

Sydafrika dag 8 - Plettenberg

 

Yogaklassen jag skulle på började först 8.30, så jag packar ihop mina saker och blir sedan körd av min pappa till Kula Yoga Space. Det är hemma hos Rosalin Dockendorff som har skapat en fin studio i sin källare och vi är drygt tio personer. Atmosfären är vänskaplig, på väggarna finns vackra citat och klassen är en lugn form av hatha som hon döpt till ”Forest yoga”.

Efter yogan äter jag frukost på SA Juicery – en acai bowl på blåbär toppad med banan, mandelsmör och krossade nötter, plus en kakao- och baobabsmoothie. Personalen är vänlig, men maten medio och jag är inte ens där i en timme.

Vädret klarnar upp och eftersom mina föräldrar packade bilen då jag var på yogan lämnar vi Plett direkt efter frukosten och åker ut till Robberg Island för att vandra. Robberg är en otroligt vacker halvö bestående av grönskande klippor och kritvit strand omringad av turkost hav. Jag går själv lite framför mina föräldrar och spejar på sälarna som jagar fisk nedanför i vattnet medan jag sörjer att ställen som Skansen existerar. Jämför deras pooler med havet liksom…  Det är så här de ska leva – fritt!

Det är varmt och bitvis mycket brant med en halvmysig doft av säl, men otroligt vackert. När vi gått en halvmil stannar vi på stranden för att tömma skorna på sand och äta picknicklunch – jag har med en sallad med zucchini, päron, bovete och basilika från SA Juicery, och mina föräldrar en baguette och diverse processat kött och djurmjölksostar. Efter ett kort och kallt dopp går vi tillbaka och eftersom jag tidigare fick så mycket sand i skorna att de blev för trånga så går jag barfota tillbaka trots alla myror.

Tillbaka i bilen sätter vi oss – sandiga – och kör till Knysna medan vädret mulnar. Kaféet vi planerat ha planeringsmöte på är stängt och vad vi kan se är allt annat också det, så vi åker upp i bergen för att försöka få rum på Peace of Eden. Medan vi åker börjar det spöregna och blixtra, och jag och pappa springer hukade in i första bästa dörr vilket visar sig vara köket. Normalt sätt så serverar de vegansk mat dagligen, men tyvärr skulle ägaren ha en night off och eftersom de bara har tältrum kvar så bestämmer vi oss för att åka tillbaka till Knysna ändå. Det känns lite synd eftersom Eden verkligen ser fint ut, men vi hittar ett hotell i trä nära Waterfront som vi tar in på istället.

Efter att ha fräschat upp oss (jag fick ett eget rum, yay!), så går vi ner till Waterfront där vi efter en hel del om och men hamnar på en fiskrestaurang. Mina föräldrar äter fisk och räkor, och jag får zucchini och sötpotatis med örter. Under hela middagen ösregnar det så mycket att bord får flyttas och personalen hämta stora skrapor för att mota iväg vattnet från att rinna in. Det blixtrar så att jag aldrig sett maken till och himlen lyser ständigt upp – otroligt häftigt! Som tur är slutar regnet till när vi ska till vårt hotell, så vi går tillbaka och sitter ett tag i lobbyn och surfar på boenden för nästa dag innan jag går upp och knyter mig efter en åttonde dag i Sydafrika.