Lucka 5: Favoriter i Varberg - Jonas på torget

Till förra årets julkalender så fick jag önskningen att skriva om mina favoritplatser i Varberg. Jag tänkte då att eftersom jag ytterst sällan har råd att lägga pengar på aktiviteter så sparar jag det temat till 2017 då jag föreställde mig att jag skulle ha mer pengar och dessutom veta mer. Min kommentar till detta är: haha! För jag skulle skrivit om i princip samma ställen även för ett år sedan eftersom faktum är att jag 1. Fortfarande inte har pengar att spendera, 2. Gör relativt samma saker och 3. Generellt tycker att min lägenhet är den bästa platsen av alla. Så under årets julkalender kommer jag i tre inlägg dela med mig av mina favoritplatser och här är den första!
Torghandeln! Hur har jag tidigare kunnat leva utan torghandel?! Varje onsdag och söndag cyklar jag dit för att handla hos Jonas som bedriver försäljning av KRAV-märkta grönsaker. Främst är det lokalt odlat på gårdar i närheten, men även vissa importer sker vid stor efterfrågan (som exemplevis på citroner). Jonas var med och grundade KRAV (bara det!), och vi pratar alltid om diverse medan jag går runt och botaniserar bland zucchinis, morötter, gurkmeja, ingefära, betor, grönkål etc etc. Under sommaren är det ute i det fria och under vintern i ett tält. Jag handlar nästan inget i Varbergs matbutiker längre utan det sker hos Jonas eller i Frukt- och grönthandeln, och när jag nu besöker Stockholm så tycker jag att det är riktigt jobbigt att behöva handla i matbutik. Inte nog med att priserna är förfärliga, men den här känslan av att det inte är nödodlat... Då en äter något och känner att den här har fraktats fast att det inte nödvändigt - usch! Nej, jag älskar Jonas på torget!
Som alltid: think global, eat local. Namaste, Johanna


Note to future: ta selfie med Jonas
P.S. Tycker du att ekologiskt inte är viktigt? HÄR är Coops films (den som förbjöds eftersom den skulle ha så negativ inverkan på bekämpningsmedelsföretagen...). Studien i filmen visar att genom att äta hundraprocantigt ekologiskt så kan en minska mängden gifter i kroppen markant. Då tänker vissa att "det finns ju lagar som reglerar vad som är tillåtet och inte", och även om det stämmer så gäller det varje gift var för sig. Det finns inga studier på hur giftet från en jordgubbe reagerar med giftet från spenat - ett fenomen som kallas cocktaileffekten. (Dessutom så kan en ju fråga sig vilka det är som finansierar dessa lagar och regler och vad de har på agendan...) Vidare om du inte bryr dig om din egen (eller dina vänners eller barns?) hälsa så vidare mycket så finns HÄR en dokumentär som pratar om att de flygande mikroorganismerna (vilka tillsammans med levande hav är förutsättningen för liv) i naturområden i Tyskland minskat med 75% de senaste 25 åren till följd av besprutningsmedel. Inte besprutningar i dessa naturområden, utan på andra ställen eftersom besprutningar är ett gift som sprider sig och förgiftar vår planet. Och nej, så mycket dyrare är det inte om du äter i säsong och har koll på din mat. Jag lägger 500 kronor i veckan och klarar mig fint.